- Elementele paraverbale. Nimeni nu ascultă până la final un discurs monoton. Dacă vrei ca discursul tău să transmită emoţie şi încredere, joacă-te cu elementele paraverbale: alternează diferite ritmuri de vorbire şi ridică puţin tonul atunci când vrei să accentuezi anumite idei.
- Barierele. Felul în care este aranjată scena influenţează calitatea discursului tău. De exemplu, dacă te ascunzi în spatele unui pupitru, vei adăuga distanţă între tine şi publicul tău. În funcţie de specificul evenimentului şi de rolul discursului, această distanţă te poate ajuta sau nu. Interesează-te din timp de modul în care va fi amenajată scena şi stabileşte care este cea mai bună poziţionare pentru tine.
- Gesturile. Un discurs nu va avea niciun efect dacă îl reciţi ca pe o poezie, stând nemişcat. Asigură-te că discursul este însoţit de gesturi bine sincronizate, care să întărească cuvinetele. Fă mişcările în mod natural şi nu exagera. Dacă ai emoţii, iar mişcările tale sunt haotice, vei transmite şi publicului o stare de nervozitate.
Oricât de multe sfaturi ai primi, practica este cea mai bună metodă de a-ţi îmbunătăţi abilităţile de public speaking. Filmează-ţi prezentările şi analizează-le apoi, pentru a şti care aspecte au nevoie de îmbunătăţire.