Amalia Georgescu

Public speaking: cum să stăpâneşti arta vorbitului în public

Când vine vorba de public speaking, fiecare discurs este o provocare. 

“Până şi cei mai experimentaţi speakeri se pot confrunta cu emoţii înaintea unei prezentări.”

Important este că ştiu cum să le controleze şi să treacă peste eventualele momente mai puţin plăcute care pot apărea. Iată câteva dintre secretele lor:

  1. Contactul vizual. Este esenţial dacă vrei să câştigi încrederea publicului. Dacă nu ai suficientă încredere să priveşti încă de la început în ochii persoanelor din public, fixează-ţi privirea pe vârfurile capurilor. Apoi, pe măsură ce te simţi din ce în ce mai confortabil, coboară privirea către frunte şi apoi către ochi. În acelaşi timp, asigură-te că nu favorizezi o anumită zonă din public, ci acorzi atenţie în egală măsură tuturor zonelor.
  1. Pronunţia. Felul în care pronunţi cuvintele determină cât de bine va fi înţeles discursul tău. Când ai emoţii tinzi să vorbeşti din ce în ce mai repede, iar pronunţia cuvintelor are de suferit. Dacă simţi că ritmul vorbirii creşte, încearcă să respiri adânc şi să pronunţi cuvintele cu gura puţin mai deschisă.
  1. Elementele paraverbale. Nimeni nu ascultă până la final un discurs monoton. Dacă vrei ca discursul tău să transmită emoţie şi încredere, joacă-te cu elementele paraverbale: alternează diferite ritmuri de vorbire şi ridică puţin tonul atunci când vrei să accentuezi anumite idei.
  1. Barierele. Felul în care este aranjată scena influenţează calitatea discursului tău. De exemplu, dacă te ascunzi în spatele unui pupitru, vei adăuga distanţă între tine şi publicul tău. În funcţie de specificul evenimentului şi de rolul discursului, această distanţă te poate ajuta sau nu. Interesează-te din timp de modul în care va fi amenajată scena şi stabileşte care este cea mai bună poziţionare pentru tine.
  1. Gesturile. Un discurs nu va avea niciun efect dacă îl reciţi ca pe o poezie, stând nemişcat. Asigură-te că discursul este însoţit de gesturi bine sincronizate, care să întărească cuvinetele. Fă mişcările în mod natural şi nu exagera. Dacă ai emoţii, iar mişcările tale sunt haotice, vei transmite şi publicului o stare de nervozitate.

Oricât de multe sfaturi ai primi, practica este cea mai bună metodă de a-ţi îmbunătăţi abilităţile de public speaking. Filmează-ţi prezentările şi analizează-le apoi, pentru a şti care aspecte au nevoie de îmbunătăţire.

MY ACCOUNT