10 sfaturi pentru a evita procrastinarea
De câte ori nu ţi s-a întâmplat să amâni până în ultima clipă sarcinile importante? Cu toţii suntem distraşi de factorii din jurul nostru: emailuri, mesaje, reţele sociale etc.
Dar ce faci atunci când îţi lipseşte motivaţia pentru a începe lucrul?
Iată 10 sfaturi pentru a evita procrastinarea şi a fi mai productiv:
1. Împarte munca în sarcini mai mici. De cele mai multe ori, avem tendinţa de a amâna rezolvarea unei sarcini pentru că, privit în ansamblu, volumul de muncă este prea mare. În această situaţie, cea mai bună soluţie este lucrul pe etape. Împarte sarcina mai mare în mai multe sarcini mai mici şi tratează-le pe rând. În acest mod, îţi vei forţa mintea să se concentreze doar pe una dintre etape.
2. Schimbă mediul. Medii diferite te influenţează în mod diferit. Dacă o încăpere te face să te simţi somnoros sau obosit, atunci lucrează în altă parte sau reorganizează spaţiul: aranjează dosarele la locul lor, strânge toate obiectele de care nu ai nevoie şi care ocupă biroul în mod inutil şi aeriseşte camera. Ţine minte şi faptul că efectul pe care o încăpere îl are asupra ta se poate modifica în timp. Dacă se întâmplă acest lucru, fă o mică schimbare: mută un fotoliu sau o masă, adu o plantă sau un tablou nou etc.
3. Alcătuieşte un calendar şi stabileşte deadline-uri. Atunci când ai un termen limită este mai greu să amâni îndeplinirea sarcinilor. Stabileşte deadline-uri pentru fiecare etapă de lucru şi gândeşte-te că nerespectarea termenului limită pentru o anumită etapă are efecte şi asupra celorlalte.
4. Elimină factorii care te fac să amâni îndeplinirea sarcinilor. Indiferent dacă este vorba despre anumite site-uri, reţele de socializare sau email-uri, cel mai bine este să elimini toţi factorii care ar putea să îţi distragă atenţia: opreşte notificările şi sunetele şi închide toate paginile de internet de care nu ai nevoie.
5. Petrece mai mult timp cu persoane care te motivează să acţionezi. Persoanele din jurul tău te influenţează mai mult decât crezi. Petrece mai mult timp în preajma colegilor sau prietenilor care lucrează din greu şi sunt mai productivi decât tine. Acest lucru te va motiva să fii mai activ şi să eviţi procrastinarea.
6. Ia-ţi un partener de lucru. Este mult mai uşor să îţi îndeplineşti obiectivele atunci când ai pe cineva căruia să i le împărtăşeşti. Chiar dacă lucraţi în domenii diferite şi aveţi obiective diferite, faptul de a vi le împărtăşi unul altuia vă va ajuta să vă organizaţi mai bine şi mai eficient.
7. Împărtăşeşte cu ceilalţi planurile şi obiectivele tale. Chiar dacă nu îţi iei un partener de lucru, poţi împărtăşi obiectivele tale cu prietenii, colegii sau familia. În acest fel, ele vor deveni mai reale iar tu vei fi mai motivat să le îndeplineşti.
8. Stabileşte-ţi motivaţia. Fiecare acţiune a noastră are o motivaţie. Ia-ţi puţin timp şi gândeşte-te care este motivul pentru care faci ceea ce faci. Atunci când ai o motivaţie puternică este mult mai uşor să te concentrezi şi vei fi mai puţin tentat să amâni rezolvarea sarcinilor.
9. Nu complica lucrurile. De cele mai multe ori avem tendinţa să complicăm lucrurile şi să fim perfecţionişti. Nu aştepta momentul sau contextul potrivite, pentru că rişti să nu mai realizezi nimic.
10. Acţionează! La urma urmei, totul se reduce la acţiune. Poţi planifica şi crea strategii, dar dacă nu le pui în practică nu te vor ajuta cu nimic. Pentru a evita procrastinarea trebuie să acţionezi!